TRZMIELOWISKO - II PIKNIK EKOLOGICZNY W SKANSENIE

Już w następny weekend 2 lipca (niedziela) zapraszamy na imprezę plenerową!
 

W programie imprezy:

 

  • Folkowisko -  koncert muzyki folkowej:

    - 30 lat na folkowej scenie - koncert zespołu Carrantuohill
    - Międzynarodowy zespół TERRA & Balkan Folk – koncert muzyki bałkańskiej
    - Koncert zespołu folk - metalowego Livermorium
    11.00-11.05          oficjalne rozpoczęcie części estradowej
    11.05-12.00          koncert symfoniczny Filharmonii Opolskiej
    12.00-12.05          wystąpienie Marszałka Województwa Opolskiego
    13.00- 14.00         występ zespołu TERRA & Balkan Folk
    14.00-14.30          Rozstrzygnięcie konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo
    16.00-17.15          występ zespołu Carrantouhill
    17.30-18.00          występ zespołu Livermorium

  • Wielkie gotowanie z Mariuszem Szwedem – finalistą programu MasterChef – pokaz przyrządzania gulaszu staropolskiego na dużej patelni wraz z degustacją, godz. 12.00-15.00 oraz kreatywne warsztaty kulinarne dla najmłodszych, ok godz. 13.00-14.00, łąka za wiatrakami
  • Kwiatem malowane – zdobienie t-koszulek z zastosowaniem stempli roślinnych, godz. 11:00-14:00, zagroda „Młyńska”
  • Jan Koloczek – Marzenia. Marie Kodovská – Królowa błękitu – kuratorskie oprowadzanie po czesko-polskiej wystawie twórców naiwnych, realizowanej w ramach współpracy Muzeum Wsi Opolskiej w Opolu i Mĕstské muzeum Rỳmařov, godz. 15.00-16.00, spichlerz z Grudyni małej
  • Z ekologią za pan brat - stanowiska edukacyjne przygotowane przez Fundację Ekologiczną ARKA z Bielska-Białej, godz. 10.00-18.00, tereny ekspozycyjne Muzeum
  • Wszystkie Stworzenia, czyli jak włochatym bywa źle - Spektakl teatralny dla dzieci i młodzieży przygotowany przez Teatr im. Jana Kochanowskiego w Opolu, godz. 15.00-16.00, łąka przy zagrodzie „Budkowice”
  •  Koncert Orkiestry Symfonicznej  Filharmonii Opolskiej im. J. Elsnera w  Opolu, 11.05-12.00, estrada na łące przy zagrodzie „Wełna”
  •  Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki regionów  - Finał regionalny XVII edycji konkursu  organizowanego przez Urząd Marszałkowski  Województwa Opolskiego oraz Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie, część konkursowa w godz. 10.00 – 14.00 w zagrodzie „Nyskiej”, wręczenie nagród laureatom godz. 14.00-14.30, estrada na łące przy zagrodzie „Wełna”
  • Pokazy kulinarne - realizowane na zabytkowych piecach przez członków Kulinarnego Dziedzictwa, od godz. 11.00 (do wyczerpania zapasów), chałupa ze Starego Lasu, chałupa z Radłowa, chałupa z Kozub, chałupa z Kamieńca
  • Od ziarenka do bochenka - wypieki tradycyjnego chleba w zabytkowym piecu wraz z degustacją, od godz. 12.00, piec chlebowy z Rudziczki
  • Spotkanie z dzikimi mieszkańcami lasu – spotkanie edukacyjne z podopiecznymi Fundacji Św. Huberta, godz. 10.00 -18.00 (z przerwami)
  • W wiejskiej zagrodzie - pokazy i prezentacje rzemiosła i rękodzieła: kucie wyrobów z żelaza, wyrób naczyń glinianych na kole garncarskim, przędzenie na kołowrotku, wykonywanie łyżek z drewna, zdobienia pierników, wykonywania wianków i inne, godz. 10.00-18.00, tereny ekspozycyjne Muzeum.
  • Kilka słów o piwowarstwie – pokaz ważenia piwa realizowany przez Marcina Oparskiego, opolskiego blogera, znawcę piw i członka Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych
  • Stoiska handlowe i gastronomiczne

WSTĘP BEZPŁATNY!

Zapraszamy!